Çocuklar ve Teknoloji

Volkan Yurtseven
3 min readFeb 29, 2020
Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash

Küçük çocuğu olan ailelerin kabusudur tablet ve telefon düşkünlüğü. Hatta sadece küçük çocukların değil, büyük çocuklarda bile bu bir sorun olabilmekte. Herkesin kendince bazı önlemleri olabilir. Ben de burada kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Tabii ki ilk önerim, çocuklara küçük yaşta tablet almamanızdır. Ama diyelim ki bu hataya düştünüz, o zaman aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz. (Burada klasik pedagog önerilerine girmiycem, “onlarla vakit geçirin, ev oyunları oynayın v.s”, evet bunları zaten yapın, benim önerilerim biraz daha teknik öneriler olacak)

Aile hesabı

Öncelikle, çocuğunuz bilgisayar kullanıyorsa bir aile hesabı açın. Çocuklarınıza outlook hesabı açmanız gerekecek. Sonra https://account.microsoft.com/family/ adresine girin. Burada yapacağınız iki ayar var:

  • Çocukların hangi günler hangi saatlerde bilgisayarı açabilecekleri, ve günde kaç saat açık kalacağı. Bizde bu durum şöyle: Haftaiçi yarım saat, haftasonu 2 saat. Bilgisayar açılış saatleri de 12:00–20:00 arası. Yani sabah kalkar kalkmaz sigara tiryakilerinin hiç bir şey yemeden sigara içmesi gibi hemen bilgisayarı açamıyorlar, akşam da 20:00'den sonra açamıyorlar. Böylece bi bağımlı gibi davranmamalarını sağlamış oluyoruz.
  • İlk maddede belki, haftasonu 2 saat çok diye düşünmüş olabilirsiniz. Şimdi yapacağımız ikinci ayar da, hangi uygulamaları ne kadar kullanabileceği. Bizimkilerin tek bir oyunu var, o da Minecraft, bundan az sonra bahsedeceğim. Bu oyun için haftaiçi hiç süre vermiyorum, haftasonu da 1 saat veriyorum. Böylece hafta içi bilgisayarı açtıklarında sadece paintte boyama, wordde yazı, veya izin verdiğim websitelerine(az aşağıda göreceksiniz) girebiliyorlar. Bi ara paintte boyama yaparken, okuma yazmaya başladıklarında ise word’ü biraz kullandırttım, şimdilerde ise kodlama sitelerini çok sevdiler.

Aşağıda Aile hesabına ait çeşitli ekran görüntüleri var

Aile hesabının bir güzelliği de size haftalık bildirim gelmesi. Çocuğunuz ne yükledi, ne yaptı haberiniz oluyor.

Bu arada olur da çocuğunuzu ödüllendirmek isterseniz(uslu durdu, kitap okudu v.s) siz yanında olmasanız bile size talep göndererek ek süre(hem ekran hem oyun) isteyebilir, siz de mailinize düşen bu talebe süre belirterek onay verebilirsiniz.

Family link

Android işletim sistemli bir telefonunuz var, ve çocuğunuza da eski telefon veya tabletlerinizden birini verdiniz diyelim. Çocuğunuz için bir gmail hesabı yaratın ve onu çocuğunuz olarak seçiniz. Sonra hem kendi cihazınıza hem çocuğunuzunkine Family Link uygulaması kurun.

Bu uygulama ile yine bilgisayarda yaptığınız gibi açılış/kapanış ve toplam vakit geçirme sürelerini girebiliyorsunuz. Çocuğunuz da bi oyun kurmak istediğinde yine size onay geliyor. Ayrıca uzaktan telefonu kapatma, zil çaldırma gibi özellikleri var.

Kids Place

Kids Place gibi ebeveyn kontrolü sağlayan uygulamalar var. Bunu da özellikle evde ilave cihaz bulunmayan durumlarda kullanabilirsiniz. Çocuğunuza telefonu verdiğinizde bu uygulamayı açmanız yeterli. Orada da açabileceği uygulamaları, süreleri v.s belirleyebiliyorsunuz.

Minecraft

Çocuğunuza minecraft oyununu oynatabilirsiniz. Bakmayın oyunda zombiler falan olduğuna, bunlar hiç korkutucu değil, üstelik “yaratıcı mod”da oynadığında zombiler de olmuyor ve çocuğunuz bütün yaratıcılığını kullanarak herşeyi inşa edebiliyor. Legoların dijital versiyonu gibi düşebilirsiniz. Biraz araştırmanızı tavsiye ederim.

Çocuklar için uygun web siteler

Son Söz

Son olarak, bilmiyorum pedagojik etkisi nasıldır ama ben aşağıdaki videoyu 4 yaşlarındayken bir kez izletmiştim, alt yazıları da uydurarak çevirdim. “Bakın çocuk kendini bilgisayar oyununa o kadar kaptırmış ki, tuvalete bile gidemiyor, annesinden tuvaleti buraya getirmesini istiyor, annesi de kızıyor v.s” diye anlatmıştım. “İşte bilgisayar ve telefonu çok fazla oynayan çocuklarda böyle etkiler ortaya çıkıyor” demiştim. Ara ara da hatırlatmalar yaptım. Tüm bu yukarıdaki önlemlerle birlikte etkili olmuştur diye sanıyorum.

Hepinize bol şans…

--

--

Volkan Yurtseven

Once self-taught-Data Science Enthusiast,now graduate one